Rektörümüz, Basın Mensupları ile Bir Araya Geldi

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, son bir yıl içinde Üniversitemizde yapılan faaliyetleri anlatmak üzere basın mensupları ile bir araya geldi.

Rektörlük Senato Salonu’nda yapılan toplantıya Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Erol Yılmaz ve Prof. Dr. Sedat Aktan, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Öğr. Gör. Göksun Ünlü, ilimizdeki yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Hepiniz hoş geldiniz. Son akademik yıl içerisinde yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşmak, dışarıdan bakan bir göz olarak sizlerin görüşlerinizi dinlemek ve sorularınızı cevaplamak için bir aradayız. Katılımınız için teşekkür ederim.” dedi. 

İstatistiki veriler eşliğinde Üniversitemizin bölüm ve programları, kurum içi ve dışı atamalar ile öğretim elemanı sayıları hakkında bilgi veren Rektörümüz; öğretim elemanı sayımızın 1153, öğrenci sayımızın ise 34 bin olduğunu, 2018-2024 yılları arasında kapanan bölüm ve programların yerine ülkemizin öncelikli ihtiyaçları göz önüne alınarak daha fazla bölüm ve program açıldığını söyledi.

Kapatılan bölüm ve programların kontenjanlarına kıyasla yeni açılan bölüm ve programların neredeyse iki katı kontenjanı olduğunu vurgulayan Rektörümüz, eğitim-araştırma alanında ülkemizdeki çok sayıda üniversite ve kurumla proje bazlı protokoller imzalandığını belirterek, “Savunma sanayi odaklı protokol ve çalışmalar, Üniversitemiz için olmazsa olmaz niteliğindedir. Garnizon Komutanlığı ile ona bağlı Mühimmat Islah, Geliştirme ve Yenileştirme Merkezi (MİGYEM) ve Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi (MAAT) ile çalışmalarımız devam ediyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanlığı, en yakın paydaşlarımızdan birisidir. Türkiye’nin armut üretiminin önemli merkezlerinden Bursa Gürsu'da armut bahçelerinde tarım ilacı kullanımının azaltılması ve kalıntının önlenmesi amacıyla faydalı böcekler kullandık. İş birliği içinde yaptığımız bu çalışmamızla kimyasal kullanımını %40 azalttık. Bu çalışmamızla hem nesil güvenliğine hem de su tasarrufuna dikkat çektik. İlk Türk uzay akıncısı Alper Gezeravcı, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır ile birlikte Üniversitemize gelerek bilgi ve tecrübelerini öğrencilerimizle paylaştı. Diş Hekimliği Fakültemiz, 29 üniversitenin 86 estetik vaka ile katıldığı Estetik Vaka Yarışmasında Türkiye birincisi oldu. SCImago University Rankings 2024 sıralamasında, Türkiye’deki 140 üniversite arasında 39. sırada yer almamız da eğitimde geldiğimiz seviyeyi göstermesi açısından önemlidir.” dedi. 

Öğrencilerimize yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan," Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla mezuniyet törenimizi yaptık. Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz adına oluşturulan Hatıra Ormanı’na  öğrencilerimiz ve Cumhuriyet Başsavcımız İbrahim Keskin ile birlikte ağaç dikildi. Bu sene Adliye’deki arkadaşlarımızın katılımıyla bu alanı daha da zenginleştirdik. Öğrencilerimizle birlikte Filistin’de yaşanan soykırıma sessiz kalmadık ve kampüsümüzde bir protesto yürüyüşü düzenledik. Öğrencilerimizin Üniversitemiz, şehrimiz, akademik ve mesleki gelişimleri ile ilgili düşüncelerini değerli buluyoruz ve bu kapsamda açık kürsü buluşmalarımız belli periyotlarla sürekli olarak yapılmaya devam ediyor. Bu dönemin buluşmasını yarın yapacağız. TEKNOFEST’le birlikte ülkemizde proje yapmanın ve proje çalışmaları içinde yer almanın önemi anlaşılmaya başlandı. Öğrencilerimiz de bunun farkında. TÜBİTAK 2209-A ve 2209-B Öğrenci Projelerini Destekleme Programı kapsamında her yıl daha fazla öğrencimizin projesi destek almaya hak kazanıyor. 2022 ikinci dönem çağrısında 59 öğrenci projemiz destek almaya hak kazanırken 2023 ikinci dönem çağrısında bu sayıyı 115 projeye çıkardık. 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında 5 gün süren BESST- İVAL’24 Etkinlikleri kapsamında; bilim, eğitim, sanat, spor ve teknoloji alanlarında etkinlikler düzenlendi. Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Hasan Engin Tuncer tarafından Veteriner Fakültemize Mentol isimli at hediye edildi. Projelerin yanında öğrenciler için yurt dışı hareketliliği de önemli.” şeklinde konuştu.

Üniversitemizin gerçekleştirmiş olduğu ulusal/uluslararası protokollere, iş birliklere ve sempozyumlara değinen Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “12 farklı ülkeden, 180 bildiri ve 250’den fazla akademisyenin katılımıyla ‘Dünyada Çocuk’ temalı dünyada ve Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip bir kongre gerçekleştirdik. Bize göre çok başarılıydı çünkü farklı ülkelerden gelen misafirlerimiz, samimi dostlar olarak güzel anılarla buradan ayrıldılar. Eş zamanlı olarak 2. Uluslararası Rektörler Konferansı’nı yaptık. Konferansa katılan rektör ve rektör yardımcıları, ‘Dünyada Çocuk’ teması çerçevesinde sunumlar gerçekleştirdi. Bu kongrenin çıktılarını da paylaşacağız. 2. Uluslararası Rektörler Konferansı kapsamında uluslararası iş birliklerimiz pekişirken Üniversitemiz ile ABD Chicago Eyalet Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Çocuk Kongresi'nde ayrıca Türk ve Türkiye dostluğuna verdiği değer, Üniversitemize ve Türk yükseköğretimine sağladığı katkılar sebebiyle Prof. Dr. Barbara West Carpenter'a teşekkür ederek fahri doktora belgesi verdik. Üniversitemiz ile kardeş ülke Azerbaycan Teknik Üniversitesi arasında ikili iş birliği toplantısı yapılırken 2018’den beri hedef ülkemiz Cezayir’de bulunan Blida 1 ve Blida 2 Üniversiteleri ile çok yakın çalışmalarımız da devam etmektedir. Cezayirli öğrencilere yönelik yaptığımız Çevrim İçi Türkçe Eğitimi’nin üçüncüsü bu ay içinde 40 öğrenci ile başlayacak.   Evlad-ı Fatihan'da ise ikili ilişkilerimizi artırarak, Arnavutluk Tiran Ziraat Üniversitesi, Kosova Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi, Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi, Kanada Teknoloji Enstitüsü, New York Tiran Üniversitesi olmak üzere beş yeni üniversite ile proje bazlı ilişkilerimizi devam ettireceğiz. Diğer önemli bir gelişme ise Üniversitemiz, Balkan coğrafyasında 101 üniversitenin üye olduğu Balkan Üniversiteler Birliğine katıldı. Dünyanın en eski üniversitesi Fas Karaviyyin Üniversitesi ile Üniversitemiz, ikili iş birliği anlaşması imzaladı. Üniversitemiz ile Endonezya Devlet İslam Üniversitesi Sunan Kalijaga arasında ortak yapılabilecek projeler kararlaştırılarak iş birliği protokolü imzalandı. Üniversitemiz Uluslararası Kırgızistan Üniversitesi ile ikili iş birliği anlaşmasına imza attı. Kırgızistan’dan her dönemde yaklaşık 10 öğrenci Üniversitemize geliyor.  Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü ile başlatmış olduğumuz bir proje olan 2. Uluslararası İslam Medeniyetinde Birlikte Yaşama Tecrübesi Sempozyumu, Üniversitemiz ev sahipliğinde yapıldı. Üniversitemiz ile Tuzla Üniversitesi arasında İkili İş Birliği Protokolü İmza Töreni ve Srebrenitsa Soykırımı Anma Programı Mavi Salon'da yapıldı.” dedi.

Filistin’de yaşanan zulme sessiz kalmadıkları için istifaya zorlanan Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mary Elizabeth Magill ve Harvard Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Claudine Gay’i çalışmaları için Üniversitemize davet ettik. Bu konuda bizler üzerimize düşen görevi yerine getirdik.” şeklinde konuştu.  

Rektörümüz, Türkiye Yüzyılı Kongre Merkezi'nde düzenlenen Akademik Yükseltilme ve Oryantasyon Programı'nda 219 öğretim elemanımıza yerel motifli binişlerin giydirildiğini belirtti.

Öğrencilerimizin spor noktasında önemli başarılara imza attığını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Üniversiteler Arası Futbol Bölgesel Lig Müsabakalarında grup ikincisi, Kar Voleybolu Türkiye Şampiyonası’nda ise Türkiye üçüncüsü olduk. Bunların yanı sıra bireysel yarışmalarda öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası başarıları da var. Burak Duymaz, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Türkiye Atletizm Şampiyonası’nda 3000 metrede Türkiye birincisi olurken Özel Sporcular Dünya ve Avrupa Şampiyonası'nda 800 metre yarışında dünya dördüncüsü oldu. Balkan Kros Şampiyonası U23 altı kilometre kategorisinde Balkan ikincisi olan öğrencimiz Pelinsu Şahin, U23 Atletizm Akdeniz Oyunları 3000 Metre Engelli Koşusu’nu birincilikle tamamladı. Balkan Kros Şampiyonasına katılan diğer öğrencimiz Semra Karaaslan ise Büyük Kadınlar sekiz kilometre kategorisinde Balkan beşincisi oldu. Türkiye Üniversiteler Arası Kick Boks Şampiyonasında Derya Nazar Taraoğlan Kadınlar 48 kg Full Contact Branşında Türkiye Şampiyonu, Fedai Laçin ise Erkekler 63 kg Kick Light Branşında Türkiye üçüncüsü oldu. Muay Thai Türkiye Şampiyonasında da Umut Başar Karabulut, A class 60 Kg Kategorisinde Türkiye ikincisi olma başarısı gösterdi.” diye konuştu.

Rektörümüz, kalite ve akreditasyon çalışmalarının büyük bir dikkatle devam ettiğini belirterek, “Kalite kapsamında öğrencilerimiz ile 1.Ulusal Sağlık Bilimleri Kongresi ve ÜNİKOP 2. Öğrenci Kalite Buluşması’nı gerçekleştirdik. Eğitim Fakültemizde İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Programı ve Sınıf Öğretmenliği Lisans Programı akredite edildi. Hukuk Fakültemiz dışında tüm fakültelerimiz akreditasyon için çalışıyor. Çünkü Hukuk fakültelerine akreditasyon belgesi veren bir kurum yok. Eğitimde, mekanda ve sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilirlik alanında yaptıklarımızla YÖK Engelsiz Üniversite Bayrakları sayımız arttı Tıp Fakültemizde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı bölümlerimiz de akredite oldu.” dedi.

Şehir ile Üniversite bütünleşmesinin önemli olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Bizim dönemimizde şehrimizi görmeyen öğrenci kalmasın istiyoruz. Çeşnigir Köprüsü ve Sulu Mağara başta olmak üzere şehrimizin güzelliklerini öğrencilerimizle buluşturduk. Gelenekselleşen şehir turu kapsamında bu sene altı bin öğrencimiz, hocalarımızla beraber şehrimizi gezdi. Üniversitemizde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla 200 kınalı kekliği doğaya bıraktık. Cumhuriyet Başsavcılığımızla imzalanan protokole ile denetimli serbestlikten faydalanan hükümlüler günün belli saatlerinde Üniversitemize gelip burada çalışmaları sağlandı. Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği (KÜSİ) kapsamında sektör temsilcileri ile altı ay ara ile bir araya gelerek hem eğitim-öğretim programlarımızı hem de projelerimizi konuşuyoruz. Her dönemin başında olduğu bu dönem de Yenişehir esnafı ile bir araya gelerek beklentilerimizi paylaştık. Uluslararası göstergelere baktığımızda da gelişimimizi sürdürüyoruz. Bu anlamda Times Higher Education (THE) Uluslararası Sıralamasında 1501+ bandındayız. THE Asya Üniversiteleri Sıralamasında 501/600 bandında, THE Dünya Genç Üniversiteler Sıralamasında ise 501+ bandındayız. GreenMetric Dünya Çevreci Üniversiteler Sıralamasında 937. sıradan 888. sıraya yükseldik.” dedi.

Toplantı sonunda Rektörümüz, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Program, öğle yemeği ile sona erdi.